Home Drago

Drago Pečenica

Afdrukken

DRAGO PECENICA, ik ben op 10 oktober 1962 geboren in de Bosnische plaats Rogatica, in 1992 geemigreerd naar Nederland.

Mijn jeugd

„We woonden ver weg van de stad, op het platteland. Toen ik een jaar of vijf was, begon ik met houtskool op stenen te tekenen, omdat ik geen andere materialen had. We waren niet erg arm, maar boeren hielden zich nu eenmaal niet bezig met dat soort dingen. En niemand dacht: Ik ga wat voor dat jongetje kopen. Ik heb ook nooit iemand zien tekenen. Het kwam puur uit mezelf. Als het ging regenen, vond ik dat een drama. Dan wiste het water mijn tekeningen uit.”

Op aanraden van een leraar bezocht ik de School voor Beeldende Kunsten in Sarajevo. Ik voltooide de opleiding in 1982, waarna ik een baan vond als tekendocent. Als gevolg van de oorlog in het voormalige Joegoslavië vluchtte ik met mijn vrouw en dochtertje naar Nederland, waar ik me als zelfstandig kunstenaar vestigde. Pentekenen is mijn specialiteit.

Inspiratie

Knotwilgen lijken op mij.

Mijn leven is ook gesnoeid, maar er komen toch weer nieuwe takken aan.

Ik laat me vooral inspireren door de natuur met karakteristieke bomen als hoofdobjecten. Behalve pen en inkt hanteer ik de ”scraperboard”-techniek: op zwart of wit karton kras ik met een soort operatiemes de lijnen uit. In beide gevallen maak ik gebruik van een sterke schildersloep, zodat details ongelooflijk minuscuul kunnen worden weergegeven. Het maken van een tekening neemt, afhankelijk van het formaat, een tot twee maanden in beslag. Met zwart, wit en grijs komen de natuurlijke structuren tot uitdrukking.

Als ik ergens wandel, zie ik altijd meteen de structuur, de textuur, de nerf …

In een stuk boomschors ontdek ik miljoenen details …

„Toen ik in Nederland kwam was ik verbaasd dat het werk van HAN VAN HAGEN en REINDER HOMAN zoveel overeenkomsten met mijn tekeningen had, maar zij maken etsen. Als ik maar genoeg tijd had, zou ik nog veel gedetailleerder gaan tekenen. In een stuk boomschors bijvoorbeeld ontdek ik miljoenen details. Als ik ergens wandel, zie ik altijd meteen de structuur, de textuur, de nerf... Van een klein stukje gras kan ik iets heel interessants maken.”

Henk Helmantel

„Ik vind het heel apart dat Drago Pecenica uitsluitend met de pen tekent.

Dat kom je niet veel tegen … ”

Henk Helmantel is een groot bewonderaar van mijn werk. „Ik vind het heel apart dat Drago Pecenica uitsluitend met de pen tekent. Dat kom je niet veel tegen. Een pentekenaar mag zich niet vergissen en moet heel goed weten wat hij doet. Pecenica lijkt mij een echte tekenaar met veel oog voor detail en een goed ruimtelijk inzicht.”

Exposities

Ik heb op diverse plaatsen in Nederland geexposeerd, onder andere bij Museum & Galerie Rob Møhlmann in Venhuizen, Galerie Mebius te Noordhorn en Galerie Van Heiningen in Den Haag.

Op mijn website kunt u een samenvatting van mijn werk zien. Tevens kunt u een overzicht van alle lopende expostities bekijken.

Tot slot

Ik wens u veel plezier tijdens uw bezoek aan mijn website. Voelt u zich vrij een bericht in het gastenboek te plaatsen.

Wellicht tot ziens 'in het land' …


Aan het werk | Foto Teodora Pecenica
Aan het werk in de natuur (2003) | Foto Bart Repko
Aan het werk in de natuur (2003) | Foto Bart Repko